top of page

Doelgroepanalyse 

Een doelgroepanalyse is een hulpmiddel om de karakteristieke leerkenmerken van een groep lerende in kaart te brengen. De inhoud van de les en de lesvoorbereiding zal hierop afgestemd moeten worden, qua niveau en instructie/les strategieën.

Algemeen

Mbo niveau 4 middenkader technicus leerlingen met opleidingsrichting mechatronica of automotive van het ROC te Aa. 

 

Sekse

95% Mannen

 

Leeftijd

95% van de leerlingen heeft een leeftijd tussen 16 en 19 jaar. De overige5% van de leerlingen heeft een leeftijd dat varieert tussen 20 en de 31 jaar.

 

Vooropleiding

De leerlingen hebben de volgende voor opleidingen: Vmbo-kaderberoepsgericht ,  Vmbo- gemengde leerweg, Vmbo theoretische leerweg, havo / vwo met minimaal een  overgangsbewijs van leerjaar 3 naar 4 of een relevant mbo niveau 3 opleiding.

 

Cultureel

De leerlingen hebben voornamelijk een Nederlandse afkomst. Ongeveer 20% van de leerlingen heeft buitenlandse achtergrond van diverse landen. De leerlingen wonen in de provisies Noord-Brabant en Limburg.

 

Fysiek

De leerlingen bevinden zich in een leeftijdsfase tussen puberteit en jong volwassen. In deze leeftijdsfasen is het lichaam behoorlijk in ontwikkeling. Deze ontwikkelingen bevinden zich op verschillende gebieden plaats zoals: biologische, verstandelijk, sociaal en moreel. Op basis van de doelgroep leeftijd zal de biologische ontwikkelingen  bij de meeste leerlingen zijn voltooit. De overige veranderingen zijn bij de leerlingen nog volop in ontwikkeling. Doordat de veranderingen groot zijn en nog niet een stabiele basis heeft bereikt beschouwen de leerlingen zichzelf als onverwoestbaar, uniek en onoverwinnelijk. Dit heeft als gevolg dat veel leerlingen denken dat hen niets kan gebeuren wat zich uit in risicovol gedrag. Dit heeft invloed op het leerproces van de leerlingen. Als docent heb ik met dit gedrag rekening te houden en de lesstof een leerstof zal hierop aan moeten sluiten.

 

Specifiek

De doelgroep bestaat uit mbo niveau 4 middenkader technicus studenten met de opleidingsrichting mechatronica of automotive.

 

 

 

 

 

 

 

Kennis 

Vaardigheid 

Ervaring

Cognitief

Door de verschillende vooropleidingen is bij de leerlingen de kennis op verschillende niveaus ontwikkelend.  

 

Afhankelijk van de vooropleiding is de technische vaardigheid van de leerlingen goed of matig ontwikkeld.  

Dit is een paragraaf. Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen. Hier kunt u uw verhaal kwijt en uw bezoekers meer over uzelf vertellen.

Ervaring

Vaardigheid 

Kennis 

De leerlingen die de betreffende technische kennis en vaardigheid van de beheerst kunnen de andere studenten helpen door het benoemen van praktische gerichte voorbeelden uit een voor hun begrijpbare context. .

Metacognitief

De meeste leerlingen ontwikkelen hun technische kennis tijdens de opleiding. Afhankelijk van de intelligentie, interesse en technische inzicht van een leerling wordt nieuwe kennis snel of langzaam verwerkt en begrepen. Leerlingen  die de kennis snel begrijpt helpt de  leerlingen die de kennis langzaam beheerst. Op deze manier kan de leerling die al verder is in zijn cognitief proces, zijn eigen kennis gebruiken om zichzelf te testen.    

 

Een leerling die de kennis  goed beheerst  heeft vaak binnen de opleiding ook de vaardigheid. De leerlingen die de vaardigheid beheerst kan de leerlingen  helpen die de vaardigheid nog niet machtig zijn.  

Vaardigheid 

Kennis 

Ervaring

Hoe beter de belevingswereld  van de leerlingen aansluit bij bijvoorbeeld een opdracht die leerlingen moeten uitvoeren hoe hoger de intrinsieke motivatie er is.  .  

Motivationeel

De motivatie van de leerlingen loopt zeer uit een. Dit wordt bepaald door de interesse in techniek en intelligentie van een leerling    

 

Als een leerling succes ondervindt zal de leerling gemotiveerd zijn bij de volgende situatie. Meestal  krijgt een leerlinge positieve gevoelens bij succeservaring . Bij vervelende ervaring is gevoel bij een leerling meestal negatief, waardoor de leerlingen niet meer gemotiveerd is.   

Kennis 

Ervaring

Vaardigheid 

Attitude

Leerlingen die interesse, voldoende intelligent en gemotiveerd zijn technische kennis tel leren zijn instaat  om deze kennis te bergrijpen. 

 

Als de vaardigheden die aangeleerd dient te worden volgens de leerlingen nuttig worden bevonden, dan zijn de leerlingen gemotiveerd om de betreffende opdracht bedrijvig te voltooien.  .  

De leerling zal zich gemotiveerd  opstellen als hij naast nieuwe kennis ook zijn aanwezige kennis kan gebruiken. 

Kennis 

Vaardigheid 

Ervaring

Bij verschillende vakken hebben de leerlingen op motorisch vlak vaardigheden opgedaan. De fijne motoriek bij o.a. schrijven, solderen  en tekenen. De grove motoriek bij technische praktijk opdrachten .   .  

Handelingen die tijdens de praktijklessen uitgevoerd dienen te worden dient de docent de leerlingen aan te leren zodat de handeling op een goede en veilige manier gebeurt. 

 

Motorisch

Leerlingen met een technische vooropleiding of technische bijbaan zijn vaak op technische vak gebied motorische verder ontwikkeld.  

De doelgroep tijdens de les

Uit de doelgroep analyse blijkt dat de betreffende leerlingen   fysiek nog volop in ontwikkeling is. Dit heeft als gevolg dat de leerlingen denken dat hun niks kan gebeuren. Een voorbeeld hiervan is dat leerlingen tijdens de praktijklessen opeens een onverwachte beweging kunnen uitvoeren zoals een hand in buurt van een bewegende pneumatische . Dit levert een onveilige situatie op. Als docent zijnde heb ik hiermee rekening te houden door tijdens uitleg toe te lichten wat de gevaren zijn van een pneumatische cilinder.  

 

Tevens heb ik met deze doelgroep rekening te houden met de verschillende vooropleidingen. Hierdoor is het technische niveau verschillend. Met als gevolg dat ik tijdens de lessen rekening te houden heb met een divers begin niveau. De lessen moeten zodanig ingericht zijn dat alle leerlingen tijdens de les worden uitgedaagd. Dit wil ik doen door de leerlingen die de leerstof al begrijpen te laten ondersteunen bij leerlingen die nog niet begrijpen. Op deze manier worden alle leerlingen uitgedaagd.

bottom of page