top of page

Les 2

Voor het vak elektrotechniek heb ik een les verzorgt over driefasenmotoren + hysteresislus. Hieronder is de lesvoorbereiding van deze les te zien.

Lesonderwerp

Driefasenmotoren + hysteresislus.

Leerdoel

Het doel van deze les is dat de leerlingen na de les weten hoe de hysteresislus eruit ziet en weten op welke manier het vermogen bij driefasenmotoren wordt berekend. Een mbo niveau 4 middenkader  technicus wordt volgens het betreffenden kwalificatiedossier verwacht dat student instaat is  om producten of systemen te ontwerpen. Dit betekend dat de student moet weten hoe bepaalde technische  berekeningen uitgevoerd moeten worden. Deze berekeningen kunnen betrekking hebben op het berekenen van vermogen.

Taxonomie van Bloom

Doormiddel van de taxonomie van Bloom zijn de leerdoelen van de les bepaald. Zie pagina taxonomie van Bloom.

 

Voor de les over vermogen en rendement zijn volgende leerdoelen opgesteld:

 

 

 (wereldverkenning.nl, 2013)

Onthouden

  • De leerlingen zijn na de les instaat hysteresislus te herkennen en doormiddel van een hysteresistekening toe te lichten waarom deze lus zo is.

 

Begrijpen

  • De leerlingen zijn na de les instaat om in eigen woorden het verschil uit te leggen tussen ster en driehoek en welke manier je het toegevoerde vermogen berekend

  • De leerlingen begrijpen tijdens de les de huiswerk opgaves van paragraaf 14.5 rendement (mocht dit niet het geval zijn dan maken ze de betreffende huiswerkopgaves tijdens de les )  

 

Toepassen

  • De leerlingen zijn na de les instaat om de huiswerk opgaven te maken van paragraaf 14.6 vermogen driefasemotoren  

Verwachte of aangenomen beginsituatie

Deze les kan gegeven worden aan alle tweede en derdejaars mbo niveau 4  middenkader engineer leerlingen  . De  leerlingen hebben voldoende intelligentie  en ‘’bagage’’ om deze elektrotechniek les te kunnen volgen en hun huiswerkopgaves na de uitleg te maken.  De meeste leerlingen hebben al (onbewust) te maken gehad met het vermogen van driefasemotoren. Voor deze les kies ik voor een combinatie van de werkvormen doseren en onderwijsleergesprek. Daarnaast maak tijdens deze leg gebruik van een PowerPoint presentatie en een beamer. Deze werkvormen en de ICT hulpmiddelen hebben als voordeel:  Dat de leerling psychomotorische de ogen gebruiken om de bewegingen te volgen op het projectiescherm. Door de afwisseling van werkvormen worden de leerlingen cognitief geprikkeld om het gedrag aan te passen doormiddel van patronen herkennen en tal van andere denkprocessen. Daarnaast wordt  doormiddel van het onderwijsleergesprek affectief  positieve emoties bij de leerlingen opgeroepen waardoor de leerlingen sociaal en megacognitief  elkaar helpen om de leerstof beter te begrijpen.   

Instructiemodel

Tijdens deze les maak ik gebruik van het directe instructie model  Omdat:  De leerlingen tijdens hun schoolcarrière op verschillende technische bedrijven stage hebben gelopen. Tijdens deze stage hebben de leerlingen diverse werkzaamheden uitgevoerd, de ene leerling heeft een besturingspanelen gebouwd de andere leerling heeft de gehele stage elektrische schema’s getekend. Hierdoor is de voorkennis verschillend, waardoor sommige leerlingen de lesstof vlug zal begrijpen en de andere leerling meer uitleg nodig zal hebben. Daar is bij het directe instructie model rekening mee gehouden.

Tijdspad 

bottom of page